Harm Visserman

Burg. Kuiperslaan 95
8375 BK Oldemarkt
T 0561-451933
E harmvisserman@gmail.com
I www.harmvisserman.nl/

Ontwikkeling
“In de jaren ’90 ontdekte ik het pastelkrijt; sindsdien ben ik met dit materiaal onlosmakelijk verbonden.
Hoewel ik in tekenen op de lagere school in Zwartsluis niet uitblonk, was het daar wel mijn favoriete vak. In de jaren ’80 ben ik tekenen echt als hobby gaan zien en ben ik mijzelf hierin gaan ontwikkelen. Mijn aanvankelijke voorkeur voor pentekenen en aquarelschilderen maakte eind jaren ’90 plaats voor pastelkrijt.
Bij de Steenwijker Amateur Schilders (SAS) heb ik veel geleerd van de docenten Roel Smelt en Anne Mercker.”

Inspiratiebron
“Noordwest-Overijssel, ook wel De Kop van Overijssel genoemd, is vaak mijn inspiratiebron. De natuurgebieden van de Weerribben (onlangs verkozen tot de mooiste plek van Nederland) en de Wieden, maar ook de karakteristieke plaatsen als Blokzijl, Giethoorn, Vollenhove, Zwartsluis en natuurlijk Oldemarkt en Paasloo bieden vele mogelijkheden en onderwerpen om te schilderen.”

Specifieke sferen
“Ik heb iets met bootjes en riet. Noordwest Overijssel heeft van dat alles genoeg in voorraad. Ik wordt ook vaak geraakt door de prachtige effecten van zonlicht, of door bijvoorbeeld de winterse kou of mistige ochtenden. Vandaar dat ik graag probeer het landschap uit te drukken in specifieke sferen, kleuren en jaargetijden.
Ik werk niet volgens een vast schema. Het is voor mij vaak een verrassing waar ik uitkom. Soms valt het resultaat tegen, maar gelukkig is het resultaat ook regelmatig prettig verrassend.”

Realisme
“Mijn werk is realistisch van aard. Veel over de natuur van de Weerribben en Wieden en de karakteristieke stadjes en dorpen van Noordwest Overijssel. Bloemen en stillevens zijn ook regelmatig terugkerende onderwerpen.
Ik werk voornamelijk vanaf foto’s. Ook ga ik wel eens uit van een foto uit een krant. De zwart-wit tinten van zo’n foto houden je vrij van de werkelijke kleuren van de natuur en bieden ruimte voor een eigen interpretatie.”