Harm Visserman

Burg. Kuiperslaan 95
8375 BK Oldemarkt
0561-451933
harmvisserman@gmail.com
www.harmvisserman.nl/

Artist Statement
Mistige ochtenden, doorleefde oude schepen en gebouwen, de prachtige effecten van het zonlicht op het landschap. Dit zijn een paar van mijn favoriete onderwerpen. Ik probeer deze magische sferen te vangen en te verwerken in mijn schilderijen met pastelkrijt.

Ik ben geboren in Zwartsluis en sinds de jaren ’80 woonachtig in Oldemarkt. Deze omgeving, met karakteristieke plaatsen als Blokzijl, Giethoorn, Vollenhove en natuurlijk Oldemarkt en Paasloo, biedt mij veel inspiratie. Evenals het Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Het landschap wil ik uitdrukken in specifieke sferen, kleuren en jaargetijden. Dit inspireert mij soms tot het twee keer maken van een schilderij van hetzelfde landschap: één in de winter en één in de zomer. Ook (interieurs van) oude kerken en kastelen zijn favoriete onderwerpen. Verder houd ik van oude schepen met deuken, roest en klinknagels, ‘niet al te strak in de lak’. Of een kerkdeur met daaronder een uitgesleten drempel. Daarbij denk ik dan aan de duizenden kerkgangers die vol hoop, maar wellicht ook met verdriet en twijfels die drempel over zijn gegaan.

Hoewel ik in tekenen op de lagere school niet uitblonk, was het wel mijn favoriete vak! In de jaren ‘80 ben ik tekenen echt als hobby gaan zien en ben ik mijzelf hierin gaan ontwikkelen. Mijn aanvankelijke voorkeur voor pentekenen en aquarelleren maakte eind jaren ‘90 plaats voor pastelkrijt. De laatste jaren richt ik mij ook op grafiek, zoals etsen, linosnede en kleurenhoutsnede.

Sinds 2006 heb ik een atelierruimte, waardoor ik regelmatig mee doe aan de Atelierroute Weerribben-Wieden en andere open atelierdagen. Ik exposeer regelmatig in galeries, kerken en andere instellingen. In 2018 (Kolderveen) heb ik meegedaan aan Feest van de Geest (rond Hemelvaart en Pinksteren) en ook in 2020 is werk van mij te zien tijdens dit gebeuren in de Grote kerk in Steenwijk.